Welke koffievarianten zijn er?

 

Als je een pistonmachine of een volautomatische koffieautomaat hebt met een melkstomer en/of -opschuimer, kun je veel verschillende koffievarianten maken. De basis van de meeste varianten bestaat uit espresso, die je vervolgens ergens mee aanvult. Wil je graag weten wat je zoal kunt maken met je nieuwe koffiemachine? We hebben de vijftien meest voorkomende koffievarianten voor je op een rijtje gezet.

Espresso
Espresso is de basis van bijna elke koffievariant. Om een espresso te maken pers je kokend water met een hoge druk door gemalen koffiebonen. De aroma’s van de koffiebonen worden zo gemixt met het water en zo krijg je de heerlijke koffiesmaak. Espresso is de meest pure vorm van koffie die je kunt drinken.

Doppio
Een Doppio is een dubbele shot espresso in een espressokopje.

Americano
Een shot espresso aangevuld met ongeveer dezelfde hoeveelheid extra water. Hierdoor is de koffie een stuk milder van smaak.

Long black
Een Long black is een omgekeerde Americano. Eerst wordt heet water in een kopje gedaan, om vervolgens een shot espresso toe te voegen. Het voordeel van deze volgorde is dat de ‘crema’ veel beter behouden blijft. De crema is het bruine cremelaagje bovenop de koffie.

Lungo
Een Lungo lijkt op de Americano en wordt vaak door elkaar gehaald. Beide zijn het koffievarianten waarbij espresso wordt gemengd met water, het verschil zit hem echter in de bereidingswijze en de smaak. Bij een Americano wordt water aan de espresso toegevoegd. Bij een Lungo wordt het water tijdens het zetten van de koffie gemixt met de espresso. Dit resulteert in meer aroma’s en een sterkere koffiesmaak. Ook is de dosis cafeïne hoger bij een Lungo dan bij een Espresso of een Americano. Een Lungo kan dan ook worden gezien als de koffie die uit bijvoorbeeld volautomatische koffiemachines komt als ‘gewone’ koffie.

Ristretto
Een Ristretto is het omgekeerde van een Americano. Dit wordt namelijk met minder water dan een espresso gemaakt (15 ml om 30 ml). Hiermee is een Ristretto nog weer wat sterker dan de Espresso.

Cappuccino
Een van de meest populaire bestellingen als het gaat om koffievarianten. Een echte cappuccino bestaat uit drie lagen: eerst een shot espresso, dan een shot met gestoomde melk en als laatste een shot met melkschuim. Hier kun je ook nog een beetje cacao- of chocoladepoeder overheen doen. Traditioneel gezien worden cappuccino’s met het ontbijt gedronken. Tegenwoordig drinken veel mensen hem ook later op de dag.

Latte
Een latte bestaat uit relatief veel gestoomde melk en een shot espresso. Het belangrijkste bij het maken van een Latte is dat de melk goed geschuimd is. Helaas kom je nog wel eens cafés tegen die het verschil niet weten met een Flat white.

Flat white
Deze variant komt uit Australië en Nieuw Zeeland. Bij een Flat white giet je de het onderste gedeelte van een kan gestoomde melk over een shot espresso. Het onderste gedeelte van de melk wordt gebruikt omdat die weinig schuim bevat en meer crèmig is. Een Flat white bevat dus (een stuk) minder schuim dan een Latte.

Café au lait
Ander dan bij de rest van de koffievariantien, gebruikt de Café au lait geen espresso als basis. In plaats van espresso gebruik je ‘gewone’ koffie (Lungo). Dit wordt vervolgens aangevuld met gestoomde melk.

Macchiato
Een macchiato is een shot espresso met daarop melkschuim. Een macchiato lijkt op een cappuccino, maar de macchiato is sterker. Er wordt namelijk minder gestoomde melk en melkschuim toegevoegd. Er zit dus minder melk in. Ook is een macchiato kleiner, die normaal gesproken in een kleiner kopje dient te worden geserveerd.

Latte macchiato
De latte macchiato lijkt het meeste op een Latte, de ingrediënten zijn hetzelfde. De bereiding en servering zijn echter anders. Bij een Latte macchiato serveer je in een lang glas, waardoor je de mooie opbouw kunt zien. In het glas doe je eerst gestoomde melk, dan een shot espresso en als laatste een laag met melkschuim. Deze opbouw zorgt voor een mooie samensmelting van kleuren.

Long macchiato
Bestel je een Long macchiato, dan krijg je twee shots espresso met gestoomde melk en melkschuim.

Mochaccino
Een mochaccino is een Latte aangevuld met chocoladesiroop of poeder. Soms zit er ook nog slagroom bovenop. Het zit daarmee een beetje tussen een warme chocolademelk en een Latte in.

Cafe creme
Een cafe creme is een kopje met twee shots espresso aangevuld met gestoomde melk. De verhouding is: 1/3 melk en 2/3 koffie.

 

Gerelateerde hulpgidsen

Beste pistonmachine (2020)

Beste pistonmachine (2020)

Wat is de beste pistonmachine (2020)?  – resultaat uit onderzoek Deze hulpgids gaat over de pistonmachine (ook wel halfautomatische koffiemachine of espressomachine). Dit is de meest uitgebreide en professionele manier om koffie te zetten. Voor de echte thuisbaristas...

Lees meer
Beste koffiezetapparaat (2020)

Beste koffiezetapparaat (2020)

Wat is het beste koffiezetapparaat (2020)?  – resultaat uit onderzoek Het beste koffiezetapparaat vinden kan een behoorlijk uitdaging zijn. Er is zo veel keuze en zo veel verschillende mogelijkheden, dat het lastig is waar je op moet letten. Hoe vind je de juiste?...

Lees meer