Wat is de beste pistonmachine (2020)?  – resultaat uit onderzoek

Deze hulpgids gaat over de pistonmachine (ook wel halfautomatische koffiemachine of espressomachine). Dit is de meest uitgebreide en professionele manier om koffie te zetten. Voor de echte thuisbaristas die thuis nog betere koffie willen dan in de koffiespeciaalzaken.

We leggen in deze hulpgids uit wat goede apparaten zijn, welke verschillen er zijn en waar je op kunt letten. Zo kun jij met de benodigde informatie een koffiezetapparaat kopen die het beste bij je past.

 

Inhoud hulpgids beste pistonmachines

Top 5 beste pistonmachines (2020)

Sage The Barista Express

Smeg

Rancilio Silvia

Gaggia Classic Pro 2019

Delonghi Dedica

Verschil tussen handmatige en halfautomatische pistonmachine

Hoe schaf je de beste pistonmachine aan?

Boiler(s) pistonmachine

Benodigde koffiesoort pistonmachine

Budget tips voor een goede pistonmachine

 

Top 5 beste pistonmachines (2020)


Sage The Barista Express
De Sage The Barista Express is de juiste keuze voor de thuisbarista die gaat voor topkwaliteit koffie die helemaal naar eigen hand te zetten is. Deze luxe en uitgebreide espressomachine is relatief compact, dus hij neemt niet je hele aanrecht in beslag. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid met de stoomfunctie, koffiedosering en 18 maalgraadinstellingen. Zo kun je met iedere instelling experimenteren om de perfecte kop te zetten, die beter is dan waar dan ook. Zijn al die instellingen te veel of wil je gewoon snel een kopje koffie zetten, dan kun je het apparaat op de automatische stand zetten. Alle verhoudingen worden dan automatisch opgesteld en toegepast. Deze instellingen kun je ook nog aanpassen.

Verder zorgt de molen ervoor dat de aroma’s in de bonen optimaal onttrokken en behouden worden. Het materiaal is van zeer stevig en duurzaam RVS, met een erg mooie uitstraling. Deze pistonmachine zorgt voor proffessionele koffie, waarbij je je eigen baristakwaliteiten optimaal kunt verbeteren. Maak van je eigen keuken een koffiespeciaalzaak. Waar vergelijkende pistonmachines twee keer zo duur zijn, is de prijs ook nog eens zeer aantrekkelijk.

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

Smeg
Een pistonmachine van Smeg staat voor meer dan alleen goede koffie. Het bedrijf laat kwaliteit en design hand in hand gaan. Daarmee is deze koffiemachine een lust voor het oog en een regelrechte aanwinst voor iedere keuken. Geheel in de retro-stijl waar het Smeg bekend om staat. De Smeg-koffiemachine is verkrijgbaar in vier stijlvolle kleuren. Als je ook andere Smeg-apparaten in je keuken hebt staan, geeft dat een mooi gezicht.

Het belangrijkste blijft natuurlijk de koffie. Smeg is een Italiaans familiebedrijf, dus daar hoort een goede koffiemachine bij. Dat is gelukt. De koffie en cappuccino smaken uitstekend en het apparaat is makkelijk in gebruik. met het bedieningspaneel kun je de koffietemperatuur en -hoeveelheid instellen. Minpuntje is wel dat je de maalgraad niet kunt instellen. Dit kun je deels oplossen door gebruik te maken van verschillende soort bonen. Het apparaat is verder makkelijk te reinigen. En hij geeft zelf aan wanneer dit weer moet gebeuren. Wel zo handig.  

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

Rancilio Silvia
De Rancilio Silvia is ideaal voor als je een professionele pistonmachine wilt, die niet al te uitgebreid en ingewikkeld is. Hij is makkelijk in gebruik en produceert uitstekende koffie. Niet voor niets is dit een van de meest populaire en gewilde espressomachines. Je hoeft geen ingewikkelde handelingen te doen of instellingen aan te passen. De espressomachine is gericht op thuisgebruik, maar produceert koffiezaak-kwaliteit. Voor een aantrekkelijke prijs.

De machine heeft een boiler met een hele hoge capaciteit. Zo hoef je hem niet zo vaak te vullen. Ook heeft de Silvia veel perskracht, waardoor je elke koffieboon helemaal uitperst en je iedere smaakvolle aroma proeft in je kopje. Doordat je de uitlekbak en het waterreservoir los kunt koppelen, kun je hem makkelijk schoonmaken. Daarnaast zijn de gebruikte materialen (brons en RVS) hoogwaardig en erg duurzaam.

Wat nog een leuke extra is, is dat de bovenkant van de Silvia fungeert als kopjeswarmer. Zo koelt je koffie(variant) niet zo snel af. De machine kan met gemalen koffie en met ESE werken. De stoompijp maakt hele mooie en volle melkschuim. Zo kun je veel koffievarianten maken.   

Bekijken/bestellen bij Bol.com.Gaggia Classic Pro 2019

De Gaggia Classic is een van de meest verkochte pistonmachines in haar categorie. Het apparaat en de lijn staat bekend om de duurzaamheid in combinatie met uitstekende koffie. Gaggia is een van de allereerste koffiemachineproducenten. Het feit dat ze vandaag de dag nog steeds volop in productie zijn, geeft wel aan de ze kwalitatief uitstekende koffiemachines maken.

De Classic-lijn ontstond in 1991, toen het eerste model op de markt kwam. Door Europese regelgeving heeft Gaggia heel wat moeten wijzigen aan het model. Dit kwam het gebruik en de kwaliteit zeker niet ten goede. Buiten Europa was de kwaliteit nog steeds uitstekend en was het apparaat zeer succesvol. Gelukkig heeft Gaggia nu de Europese variant naar diezelfde kwaliteit gebouwd. Deze 2019-versie is dus weer de kwaliteit die we van ze gewend zijn.

De kwaliteit van het gebruikte materiaal is heel duurzaam en robuust. Hij is daarmee dan ook wat zwaarder dan je gewend bent. De espresso is heerlijk en heeft een perfecte crema-top. Het stoomrooster met twee stoomuitgangen kun je lekkere dikke melkschuim toevoegen.

Bekijken/bestellen bij Bol.com.Delonghi Dedica

De Delonghi Dedica is een heel compacte pistonmachine, dus een goede keuze als je niet zo veel ruimte over hebt. Hij is namelijk maar 15 centimeter breed. Ondanks zijn kleine formaat, zet de machine een uitstekende kop koffie. Ook nog eens voor een zeer interessante prijs. Het design is geweldig en hij is beschikbaar in vier hele mooie kleuren.

De pistonmachine is makkelijk te bedienen en is gebruiksklaar in 35 seconden. Daarna kun je veel verschillende koffievarianten maken, dankzij de professionele pomp, aanpasbare koffiehoeveelheid en een regelbaar stoompijpje. Zo maak je de perfecte kop met je favoriete koffie(variant).

Wat ook handig is, is dat je koffie kunt maken met zowel koffiebonen als speciale ESE-koffiepads. De pads zijn minder vers en aromatisch dan de bonen, maar het is wel een stuk sneller en makkelijker om koffie te zetten. Ook heb je elke keer dezelfde smaak.      

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

 

Verschil tussen handmatige en halfautomatische pistonmachine

Een pistonmachine wordt ook wel een halfautomaat genoemd. Dit gaat echter niet voor elk model op. Een halfautomaat is namelijk een soort pistonmachine. Je heb handmatige en halfautomatische varianten. Het verschil zit hem in de perswijze van de gemaalde koffiebonen. Pers je het water met handmatige instellingen of automatische instellingen door de gemaalde koffie.

Je kunt bij een halfautomatische pistonmachine experimenteren met instellingen als maalgraad en verschillende koffiebonen. Zo kun je op zoek naar de koffiesmaak die jij het lekkerste vindt. Dit is een kwestie van oefenen en testen. Bij een te grove maling loopt het water te snel door gemaalde bonen. Het resultaat is een slappe bak koffie met soms een zure smaak. Bij een te fijne maling loopt het water te traag door de gemaald bonen en krijg je een bittere smaak. De kunst is om een voor jou lekkere middenweg te vinden.

Bij handmatige pistonmachine kun je experimenteren met bovenstaande instellingen en nog meer factoren. Denk hierbij aan de persdruk, de temperatuur en de hoeveelheid gemalen koffie. Deze factoren hebben allemaal invloed op de smaak van je espresso en hier kun je uitgebreid mee testen. Om tot de perfecte smaak te komen. Even voor een indicatie de gemiddelde instellingen: 6/7 gram gemalen koffiebonen, watertemperatuur tussen de 90 en 96 graden Celsius en de pompdruk rond de 9 bar.
 

Hoe schaf je de beste pistonmachine aan?

Best koop tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een pistonmachine. Koffieliefhebbers die smaak het allerbelangrijkste vinden en graag op zoek gaan naar de beste smaak, zullen veelal kiezen voor een pistonmachine. Het vergt de meeste tijd om te maken. En je zult veel met de instellingen en koffiebonen moeten experimenteren. Maar als je dit eenmaal in de smiezen hebt, dan kan er niks tegen de smaak van je eigengemaakte kopje pistonmachinekoffie op. Je tovert je keuken om in een koffiespeciaalzaak.

Bij pistonmachines kun je voor maximaal twee personen tegelijk espresso zetten. Espresso is de basis voor nagenoeg iedere koffievariant. Met die espresso kun je dus verder werken naar een americano of cappuccino. Er zijn er twee belangrijke onderdelen waar je op dient te letten bij de aanschaf van een pistonmachine: de benodigde koffiesoort en de boiler.

Boiler(s) pistonmachine
Het aantal boilers en het type boiler is belangrijk. De meeste pistonmachines hebben een enkele boiler. Hier kun je stoom mee maken, voor het opschuimen van je melk, of het aanvullen van water op je espresso. Dit kan met een enkele boiler niet tegelijk. Voor stoom en het opschuimen van de melk heb je namelijk een hogere temperatuur nodig dan voor het maken van espresso. Als je dit op dezelfde temperatuur doet, verbrand je espresso. Na het stomen moet het apparaat dus eerst even afkoelen, voordat je de espresso kunt schenken. Het is zeer aan te raden om dit in deze volgorde te doen. Dus eerst de melk en dan de espresso.

Met een dubbele boiler kun je dit tegelijk doen: ze warmen op tot verschillende temperaturen. Een pistonmachine met dubbele boiler is een stuk duurder. Dus tenzij je vooral en veel melk gebaseerde koffievarianten maakt, is het de vraag of je zoveel extra wilt betalen.

Er zijn verder drie type boilers in espressomachines: Aluminium, RVS en koper (messing). Aluminium is de goedkoopste optie. Hier kun je wel het minst lang mee of heb je het meeste werk mee. Er zal kalk ontstaan door de chloride in het kraanwater. Je zult hem dus regelmatig moeten schoonmaken en ontkalken. Roestvrij staal zal minder snel corroderen en is daarmee de middenweg. Wel kunnen er bacteriën ontstaan. Koper is de duurste en meest duurzame optie. Koper corrodeert niet en er kan geen bacteriën op ontstaan. Je hebt er dus het minste werk mee en zal het langste goed blijven. Dit zie je echter ook terug in de prijs.

Benodigde koffiesoort pistonmachine
Ook bij pistonmachines zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van de koffiesoort. Zo kun je werken met koffiebonen of met ESE’s:

1. Koffiebonen
Het is belangrijk om te weten of de pistonmachine die je op het oog hebt een ingebouwde koffiemaler heeft of niet. Heeft de machine dit wel, dan kun je gewoon een zak met je favoriete koffiebonen halen en dit in de machine doen. Zit er geen koffiemaler ingebouwd, dan zul je dit eerst zelf moeten doen met een aparte koffiemaler. Ze zijn gelukkig redelijk goedkoop. Maar let er wel op dat je er apart eentje moet aanschaffen. Bij sommige pistonmachine krijg je er een aparte koffiemaler bij. Let hier op bij aanschaf.

Je kunt ook al gemaalde koffie halen, bij een koffiespeciaalzaak. Hier kun je ook speciale smaken halen waar je mee kunt experimenteren. Let op: voorgemaalde koffie is iets anders dan filterkoffie. Filterkoffie is veel fijner en is niet goed voor je pistonmachine. Houdt hier rekening mee!

2.ESE’s:
ESE staat voor Easy Servings Espresso. ESE’s zijn makkelijk in gebruik en om te vewaren. Je kunt ESE’s een beetje zien als koffiepad. Maar dan te gebruiken in pistonmachines. Niet alle pistonmachines hebben de mogelijkheid om ESE’s te gebruiken. Wil je hier gebruik van maken, let er dan goed op bij de specificaties of het mogelijk is. Je kunt het ook zien aan het ronde ESE-logo. Als die op de machine staat, wordt de mogelijkheid ondersteund.

Het voordeel van ESE is dat niet handmatig je filterdrager hoeft te vullen met gemalen koffie. Daarnaast heb je altijd dezelfde hoeveelheid en smaak. Ook heb je geen rotzooi van koffieresten en dergelijke. Welke smaak het beste bij je past kun je testen door verschillende varianten en merken te proberen. Het eerste ESE-systeem werd ontwikkelde door Illy. Net zoals bij bijna alle goede innovaties, is het systeem daarna veelvuldig gekopieerd door de concurrentie.

 

Budget tips voor een goede pistonmachine

Goedkope pistonmachine: zo bespaar je geld op de aanschaf van een koffiezetapparaat. Dankzij de steeds lagere prijs, zijn pistonmachines niet alleen meer voor koffiespeciaalzaken. Ook thuis kun je nu als thuisbarista de allerlekkerste kopjes koffie en cappuccino zetten, die je helemaal naar eigen smaak kunt maken. De aanschafprijs ligt nog steeds wel hoger dan bij de andere soort koffiezetapparaten, maar de kwaliteit is wel het hoogste.

Dit geldt voor zowel de kwaliteit van de koffie, als voor de kwaliteit van het apparaat. Dankzij de hoge druk in de pers, wordt elke aroma uit elke koffieboon geperst. Dit geeft de meest pure smaak. Daarnaast zijn de meeste espressomachines voorzien van hoogwaardige kwaliteit materialen. Denk aan RVS en brons. Hiermee verzeker je jezelf dat je de machine een lange tijd zonder problemen kunt gebruiken.

Per saldo zijn koffiebonen verder goedkoper dan pads, capsules en filterkoffie. Dus naarmate je het apparaat meer gebruikt, hoe goedkoper het naar verhouding wordt. Koffiebonen zijn goedkoper omdat ze het minst bewerkt hoeven te worden. Bijkomend voordeel is dat de aroma´s het beste bewaard blijven. De prijs van koffiebonen kan vrij ver uit elkaar liggen. Ook supermarkten hebben bijvoorbeeld koffiebonen. Hier zitten uitstekende opties tussen, die ook nog eens vele malen goedkoper zijn. Experimenteer hiermee en wellicht heb jij je favoriete boon voor een mooie lage prijs.

De prijs van een pistonmachine zelf hangt voor het grootste af van de gebruikte materialen en het aantal opties dat er op het apparaat zit. Gebruik je de machine voor een paar kopjes koffie per dag dan is het zeker niet nodig om een pistonmachine te kopen van 1000 euro met alles erop en eraan. In onze lijst hierboven vindt je in de belangrijkste prijsklassen hele goede espressomachines. Het is maar net waar je naar op zoek bent en wat je budget is.

Het kopen van een tweedehandse pistonmachine is wel iets om voor te waken. Zeker, het kan behoorlijk voordelig zijn in aanschafkosten. Wees er dan wel zeker van dat alles het naar behoren doet. Test het eerst zelf allemaal. Ook is het belangrijk dat er geen kalkvormig in de leidingen of in de boiler zit. Het kan een dure aangelegenheid zijn om een of meerder onderdelen te laten vervangen. Het prijsvoordeel wat je hebt opgebouwd verandert dan heel snel in een prijsnadeel. Dus als je een tweedehands wilt kopen, koop dan een van iemand die je kunt vertrouwen en die heel goed onderhouden is.  

 

Gerelateerde hulpgidsen

Welke koffievarianten zijn er?

Welke koffievarianten zijn er?

Welke koffievarianten zijn er?   Als je een pistonmachine of een volautomatische koffieautomaat hebt met een melkstomer en/of -opschuimer, kun je veel verschillende koffievarianten maken. De basis van de meeste varianten bestaat uit espresso, die je vervolgens...

Lees meer
Beste koffiezetapparaat (2020)

Beste koffiezetapparaat (2020)

Wat is het beste koffiezetapparaat (2020)?  – resultaat uit onderzoek Het beste koffiezetapparaat vinden kan een behoorlijk uitdaging zijn. Er is zo veel keuze en zo veel verschillende mogelijkheden, dat het lastig is waar je op moet letten. Hoe vind je de juiste?...

Lees meer