Wat is het beste koffiezetapparaat (2020)?  – resultaat uit onderzoek

Het beste koffiezetapparaat vinden kan een behoorlijk uitdaging zijn. Er is zo veel keuze en zo veel verschillende mogelijkheden, dat het lastig is waar je op moet letten. Hoe vind je de juiste? Welke soorten zijn er? Wat is het onderlinge verschil? En wat is nou het beste koffiezetapparaat voor jou? Hier gaan we je met deze hulpgids bij helpen. Koffie is een van de meest bekende dranken ter wereld. Het sleept ons door de ochtenden en de dipjes heen. Al sinds de 16e eeuw. Wij Nederlanders zijn er gek op, we drinken namelijk per persoon de meeste koffie van de wereld. Gemiddeld zo´n 2,4 kopjes per dag. Bijna ieder huishouden en kantoor heeft wel een koffiezetapparaat.

Inhoudsopgave overzicht beste koffiezetapparaat (2020)

Welk soort koffiezetapparaat is het beste?

Filterkoffiemachines

Pad- of capsulemachines

Pistonmachines.

Volautomatische koffiemachines

Welk koffiezetapparaat geeft de beste koffie?

Waar komt koffie vandaan?

 

Welk soort koffiezetapparaat is het beste?

Als je de voor jou beste koffiezetapparaat wilt kopen, is de eerste keuze die je moet maken wat voor soort apparaat je wilt. Je hebt grofweg vier verschillende soorten koffiezetapparaten: Filterkoffiemachines, pad- of capsulemachines, pistonmachines en volautomatische koffiemachines. Hieronder het onderlinge verschil.

Filterkoffiemachines
Als je simpel en snel koffie wilt zetten voor een of juist meerdere personen tegelijk, is een filterkoffiemachine de beste keuze. Het is voor de consument de oudste vorm van koffie zetten. Het grootste voordeel is dat je veel koffie kunt zetten, in één keer. In de aanschaf is een filterkoffiemachine gemiddeld het goedkoopste. Het is ook de koffiemachine met de minste opties. Je kunt er namelijk alleen reguliere koffie mee zetten, geen varianten als cappuccino’s en dergelijke.

Voor een filterkoffiemachine gebruik je een speciale koffiemix: filterkoffie. Hier zijn de bonen al fijn gemalen tot een poederachtige mix. Je haalt een aantal scheppen uit het pak en stopt ze in het filter. Daarna stop je er een zelf te bepalen hoeveelheid water in, rekening houdend met hoeveel koppen koffie je wilt zetten. De hoeveelheid scheppen en de koffiemix zelf, bepalen de sterkte en de smaak van je koffie. Hoe meer scheppen je erin doet, hoe sterker de koffie wordt.

Pad- of capsulemachines
Met een pad- of capsulemachine kun je snel en makkelijk veel koffievarianten zetten. Iedere koffiecapsule of koffiepad bevat namelijk precies de juiste hoeveelheid koffie. Je hoeft niets zelf in te schatten. Zo kun je de intensiteit, merk koffie en smaak kopen die je het lekkerste vindt en smaakt elk kopje net zo lekker. Geen gedoe en heel weinig moeite.

Ook kun je door alleen de pad of de capsule te wijzigen in een mum van tijd meer dan alleen kopje koffie zetten. Er zijn inmiddels tal van varianten te maken, denk hierbij aan bijvoorbeeld cappuccino, latte macciato, espresso of zelfs chocolademelk. Doordat de capsules en pads de meeste bewerking vereisen (malen, afmeten en in aparte pads of capsules stoppen en afdichten), is de prijs per kopje bij deze machines het hoogste.

Pistonmachines
De pistonmachines geeft je volledige controle over de bereiding van je espresso. De espresso is de basis van nagenoeg elke koffievariant. Bijna elke pistonmachine maakt het ook mogelijk om deze andere varianten te maken, dankzij een stoompijpje. Met heet water uit het pijpje maak je varianten als de americano en de lungo. Met de stoom en melk maak je varianten als de cappuccino en de latte macchiato.

Pistonmachines zijn dan ook echt geschikt voor de baristas onder ons. De piston is de filterhouder waar je de gemalen koffie in doet. Je herkent een pistonmachine dan ook aan de uitstekende soort hendel, dat is de piston. Via een pers wordt het water door de gemalen bonen geperst tot een espresso. Dit persen kan automatisch gebeuren of handmatig.

Je bent hier per kopje het langste mee bezig. Zeker in het begin met het zoeken naar de juiste instellingen en dergelijke. Maar de kwaliteit van de koffie is het hoogste, als je eenmaal in de gaten hebt welke instellingen de voor jou lekkerste smaak produceren. Deze apparaten zie niet je voor niets vaak in cafés of brasserieën.

Ga naar de hulpgids over het vinden van de beste pistonmachine.

Volautomatische koffiemachines
Een volautomatische koffiemachine combineert gebruiksgemak met het de volle smaak van koffiebonen. Deze machines zijn geschikt als je pistonmachine te veel werk vindt, maar wel graag verse bonenkoffie wilt. De machine maalt automatisch de juiste hoeveelheid bonen en mengt ze met het juiste hoeveelheid water. Het enige wat je hoeft te doen is aan te geven wat voor soort koffie je wilt en de machine doet de rest.

Je kunt de sterkte vaak iets aanpassen, maar niet veel. Je kunt de smaak verder nog aanpassen door verschillende soorten koffiebonen te gebruiken. Ook kun je met sommige apparaten cappuccino´s en andere varianten maken.

Ga naar de hulpgids over de beste volautomatische koffiemachine.

Welk koffiezetapparaat geeft de beste koffie?

Er zijn enorm veel factoren die de smaak van je kopje koffie bepaalt. het type en merk koffiezetapparaat, het type en het merk koffiebonen en de manier van zetten. Hieronder gaan we een aantal factoren bespreken. 

De koffieboon is de basis waarmee je alle koffie zet. De afkomst, het productieproces, de nabewerking, de manier van bereiden en het apparaat hebben allemaal invloed op de smaak die jij uiteindelijk in je kopje proeft. Wist je overigens dat een koffieboon helemaal geen boon is? Het zijn eigenlijk de zaden van de koffieplant. Maar omdat de zaden zoveel op bonen lijken, worden ze bonen genoemd. 

Normaal gesproken zijn koffiebonen bitter. Bij het koffie zetten is het de bedoeling om deze bittere smaak te onderdrukken, en de aroma’s zoveel mogelijk naar voren te halen. Het ene koffiezetapparaat slaagt hier beter in dan de ander. Daar komt een deel van de onderlinge prijsverschillen vandaan. En daarom is het mogelijk dat zelfs bij dezelfde soort bonen er verschillende smaken ontstaan.

Het duurt ongeveer drie uur voordat koffie uitgewerkt is, uit je lichaam. Je kunt het beste water drinken voordat je koffie drinkt. Het water reinigt je mond en zorgt ervoor dat de smaakpapillen uit je mond worden gespoeld. Hierdoor proef je de aroma´s van de koffie beter.

Hoeveelheid en maalgraad koffie – espresso’s worden fijner gemalen dan andere koffiesoorten. Hier wordt het water door geperst en dit resulteert in een vollere smaak. De hoeveelheid water die vervolgens wordt toegevoegd aan de espresso heeft uiteraard ook invloed op de sterkte.

Temperatuur koffie –  de temperatuur bepaalt ook de smaak van koffie. Er wordt water door de koffiebonen geperst. Naast het soort water (leidingwater of bronwater), is de temperatuur van dit water van belang voor de smaak. Een lagere temperatuur zorgt ervoor dat je de smaak van de bonen beter behouden blijft. Een hogere temperatuur zorgt ervoor dat het gebrande smaak van de bonen meer domineert.

Koffiemerk – het merk van je koffie heeft ook invloed op de smaak. Omdat nagenoeg ieder merk een andere leverancier van koffiebonen heeft. Daarin maakt het uit welke hoofdsoort koffieboon is gebruikt: de Arabica of de Robusta. Daarnaast maakt het uit waar de plant groeit. Ieder gebied brengt andere smaken koffiebonen met zich mee. Ook kan het bewerkingsproces van geplukte boon naar gebrande boon onderling per merk verschillen.

Bewerking – als de koffieboon eenmaal door het productieproces heen is, komt de eventuele nabewerking aan bod. De bonen kunnen namelijk eerst nog gemaald worden. Gemalen koffie wordt gebruikt voor filterkoffie, koffiepads en koffiecapsules. De ongemalen koffiebonen worden gelijk luchtdicht verpakt. Hier blijven de meeste aroma’s behouden.

Als je koffiebonen gebruikt bij het zetten van je koffie, is het zeer aan te raden om de gemalen koffiebonen gelijk om te zetten in koffie. Dan krijg je de beste en meest volle smaak. Na ongeveer een kwartier heb je al 60% van de aroma’s verloren. Daarom smaakt bonenkoffie voller dan filterkoffie en koffie uit pads of capsules. Bewerkte koffie is het merendeel van de aroma’s al verloren.

Waar komt koffie vandaan?

Koffie is ontstaan in Ethiopië. Niet de eerst associatie die je krijgt met koffie. Vervolgens hebben de Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet, rond de 15e eeuw. Ze probeerden dit geheim te houden voor de rest van de wereld. Tevergeefs, want de drank werd steeds populairder. Al vrij snel werd de koffie gedistribueerd. De havenstad Mokka werd de belangrijkst distributeur. Hier werd later een koffiesoort naar vernoemd.

Italië was het eerste Europese land die een koffiehuis opende. Nederland was echter het eerste land dat koffie commercieel exporteerde. De Nederlanders waren (samen met de Engelsen) de eerste handelaren die koffie op grote schaal naar Europa haalden. Amsterdam en Londen werden zo belangrijke internationale koffiehandelcentra. Dit was zo rond de 17e eeuw. Koffie was toen nog exclusief, duur en mysterieus. In de 18e eeuw werd de drank goedkoper en populairder. Vanaf 1750 werd het zelfs volksdrank nummer een. Daar voor was dit bier.

Gerelateerde hulpgidsen

Welke koffievarianten zijn er?

Welke koffievarianten zijn er?

Welke koffievarianten zijn er?   Als je een pistonmachine of een volautomatische koffieautomaat hebt met een melkstomer en/of -opschuimer, kun je veel verschillende koffievarianten maken. De basis van de meeste varianten bestaat uit espresso, die je vervolgens...

Lees meer
Beste pistonmachine (2020)

Beste pistonmachine (2020)

Wat is de beste pistonmachine (2020)?  – resultaat uit onderzoek Deze hulpgids gaat over de pistonmachine (ook wel halfautomatische koffiemachine of espressomachine). Dit is de meest uitgebreide en professionele manier om koffie te zetten. Voor de echte thuisbaristas...

Lees meer