Wat is de beste vr bril (2020)? – resultaat uit onderzoek

 

Virtual reality is populair. Niet gek, want het is een unieke ervaring. Het brengt een extra dimensie aan het spelen van games of het bekijken van video’s. Dankzij virtual reality lijkt het alsof je in de film of het spel zit. Of je echt in de woestijn staat, in de achtbaan zit of in een game rondloopt. Je kunt overal rondkijken en het beeld gaat met je mee. Een speciale vr bril maakt deze ervaring mogelijk. Maar wat is nou de beste vr bril? In deze hulpgids leggen we uit wat goede opties zijn, welke verschillen er zijn en waar je op kunt letten. Zo kun jij met de benodigde informatie een vr bril kopen die het beste bij je past.

Inhoud hulpgids beste vr bril

Top 5 beste vr brillen (2019)

Hoe schaf je de beste vr bril aan?.

Budget tips voor een goede vr bril

Wat is virtual reality?

De geschiedenis van virtual reality.

 

Top 5 beste vr brillen (2020)

Oculus Quest
De Oculus Quest is met name geschikt voor het spelen van spellen. De vr bril heeft geen computer of Playstation nodig. Je hebt ook geen kabels nodig, dus je hebt volledige bewegingsvrijheid. Je verbindt de vr bril met je smartphone en zo kun je dankzij de bibliotheek snel genieten van talloze apps en games. De ingebouwde accu gaat twee a drie uur mee.

De Quest is een soort vervolg op de Oculus Go, hij heeft een betere processor en is grafisch beter. Dit maakt hem beter geschikt om games te spelen. De meegeleverde controllers en de verbeterde headsetsensoren zorgen ervoor dat je elke kant op kan binnen games. Hierdoor is het levensecht en kom je ook nog aan je beweging. De vr bril is verkrijgbaar met een intern geheugen van 64 GB of 128 GB. Het is maar net hoeveel spellen en apps je intern op wilt kunnen slaan.

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

Playstation VR
Wil je grote games kunnen spelen, dan is de Playstation VR een goede optie. Voor vr brillen als de HTC Vive en de Oculus Rift heb je een sterke pc nodig, met een goede videokaart. Als je dit niet hebt, kan de aanschaf best een stap te groot zijn. Voor een Playstation VR is die stap een stuk kleiner. Heb je niet al een Playstation 4, dan koop je voor rond de €300 euro een nieuwe. Tweedehands is ie nog goedkoper. De vr bril zelf is ook goedkoper dan de overige gaming vr brillen. Ook heb je met Playstation VR toegang tot een heel uitgebreid assortiment van te gekke en hele mooie spellen. Het scherm is full HD en dankzij de sensoren draait het beeld van het spel mee met waar je hoofd naar kijkt. Het is dus net of je in het spel zit en een spelletje spelen zal nooit meer hetzelfde zijn.

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

Oculus Go
Wil je je vr bril gewoon thuis kunnen gebruiken om film(pje)s, series te kijken en af en toe een spelletje te doen? Dan is Oculus Go de beste optie. De Oculus Go heeft geen snoeren en hoef je niet aan te sluiten op je pc, een Playstation of te verbinden met een telefoon. De vr bril heeft een eigen wifi verbinding, zodat je online kunt streamen en spelen. De bril is niet geschikt om de hele uitgebreide en grote spellen te spelen, maar de bibliotheek biedt genoeg games en apps aan voor uren vermaak. Daarnaast is de aanschafprijs een stuk lager dan de rest van de vr brillen. De Go is verkrijgbaar in 32 GB en 64 GB interne opslag.  

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

HTC Vive
Beschik je al over een goede pc of laptop en wil je je vr bril daarop aansluiten dan zijn de HTC Vive en de Oculus Rift S de meest bekende opties. We vinden de HTC Vive echter de betere van de twee. Het schermtype is beter, de verversingssnelheid is beter (bij de Rift word je sneller misselijk bij veel bewegen) en de Vive heeft meer sensoren. Meer sensoren zorgen ervoor dat de vr bril detecteert of je staat, zit of springt (six degrees of freedom). Dit maakt de beleving in de spellen beter en leuker. Omdat het beeld en je karakter reageren op de bewegingen die je in het echt maakt.

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

Samsung Gear VR
Beschik je over een Samsung Galaxy (S6 of hoger) en wil je een vr bril aanschaffen? Kijk dan eens naar de Gear VR. Een goedkope manier om een vr bril aan te schaffen. Je gebruikt je Samsung telefoon namelijk als scherm en computer. Je schuift hem in de houder en dankzij de ingebouwde technologie en onderlinge communicatie vormt dit een vr bril. Een hele mooie toevoeging ten opzichte van de eerste versie van de Gear VR is dat je hem tegenwoordig met een controller meegeleverd krijgt. Zo kun je je telefoon besturen als hij in de bril is bevestigd. De Gear VR heeft nu ook een sensor, die de bewegingen die je maakt veel beter doorstuurt naar de game die je speelt of de app die je gebruikt. Dit maakt de vr belevingen veel leuker en realistischer.

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

 

Hoe schaf je de beste vr bril aan?

Bij het aanschaffen van vr bril kun je op een aantal zaken letten. Belangrijk is om uit te gaan wat je ermee wilt gaan doen en welke apparaten je al hebt. Koop je bijvoorbeeld een Samsung Gear, maar heb je als telefoon een iPhone, dan is dit zonde van je tijd en geld. Die combinatie gaat niet werken namelijk. Kijk dus goed naar waar je de vr bril op kunt aansluiten.

Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf na te gaan waar je je vr bril voor wilt gebruiken. Ben je een echte gamer en wil je je games naar een nieuwe dimensie tillen, ga dan voor een krachtige vr bril die je aansluit op je Playstation of gaming pc (of laptop). Voorbeelden hiervan zijn de Playstation VR en de HTC Vive. Wil je hem gebruiken om series te streamen, kies dan de Oculus Go. Wil je apps en leuke spelletjes spelen, kies dan voor de Oculus Quest of de Oculus Go. Het is in bovenstaande keuzes maar net waar je de meeste waarde aan hecht. Wil je een betere beeldkwaliteit of ga je voor de wat goedkopere optie.

Een tip nog wel is om rekening te houden met de refresh rate als je van jezelf weet dat je snel misselijk wordt in bijvoorbeeld auto’s of achtbanen. Of dat je evenwicht niet zo goed is. Is dit het geval dan is het aan te raden om voor een vr bril te kiezen die niet onder de 90Hz gaat. Dit kan er dan voor zorgen dat je ‘motion sickness’ krijgt. Een bijwerking die kan opspelen als je kijkt naar drukke en intense vr ervaringen met veel beweging.

 

Budget tips voor een goede vr bril

Je kunt geld besparen bij de aanschaf van een vr bril. Tegenwoordig zijn de meeste vr brillen goed betaalbaar. Wil je toch graag wat geld besparen, kijk dan naar de tweedekans of tweedehands opties op bijvoorbeeld Coolblue of Bol.com. Tweedekans op Coolblue betekent bijvoorbeeld dat een product geretourneerd is door iemand anders. Om welke reden dan ook. De producten zijn technisch nog gewoon in uitstekende staat en bij de beschrijving staat waarom het een tweedekans product is. Een voorbeeld is dat de verpakking beschadigd is of dat er een klein krasje op het product zit.

Je hebt ook een aantal aanbieders die een hoesje met een lens aanbieden als vr bril. Hier stop je dan je smartphone in en dankzij de speciale lens en de vr functie van een spel of filmpje, kun je dit in vr ervaren. De allergoedkoopste optie is om een Google cardboard te kopen. Dit is een vr bril van karton met de speciale lens erin. Ook hier kun je dan je smartphone in doen. Het is een heel primitief deel van een vr ervaring, maar het geeft wel een beetje een idee hoe het werkt. Handig voor als je een keer nieuwsgierig bent en geen special vr bril wilt aanschaffen.     

 

Wat is virtual reality?

Virtual reality is een virtuele omgeving, in twee of in drie dimensies. Je kijkt door een speciale vr bril naar een scherm. In tegenstelling tot schermen die je gewend bent, als je tv of pc, heeft een vr bril geen kaders. Als je tv kijkt en je draait met je hoofd, dan zie je de kamer waar de tv en jijzelf bent. Bij virtual reality niet, als je links, rechts, onder of naar boven draait met je hoofd, gaat het beeld met je mee. Je ziet de kamer waar je je in bevindt niet meer. Het lijkt het net of je daadwerkelijk in de virtuele wereld bent. Je kunt hierdoor helemaal opgaan in een spel of film(pje). je wordt er namelijk zelf een onderdeel van.

Je hebt twee soorten virtual reality: geprogrammeerde en opgenomen. Bij geprogrammeerde vr is de wereld die je ziet opgemaakt door een computer. Het zijn gemodelleerde objecten. Dit wordt tegenwoordig veel gebruikt in de bouw, om projecten tot leven te laten komen. Zo kun je door je toekomstige huis lopen voordat de eerste steen überhaupt gelegd is. Bij opgenomen vr wordt er gebruik gemaakt van de echter wereld. Een speciale vr camera neemt beelden op van een of meerder omgevingen. Dit wordt met programma´s in omgezet naar een vr ervaring. Zo kun je bijvoorbeeld een rondleiding door een bedrijf krijgen, zonder naar het bedrijf te hoeven gaan. Beide vormen van vr kun je het beste ervaren met een vr bril.  

 

De geschiedenis van virtual reality

Virtual reality bestaat al wel een behoorlijke tijd. De allereerste voorlopers zijn panoramische muurschilderingen, van meer dan duizend jaar geleden. Het eerste apparaat dat diepte kon creëren bij voorheen platte beelden, werd in 1830 gebouwd. Dit werd gedaan met een soort lens waar je doorheen moest kijken. Het beeld voor je linkeroog was iets anders dan het beeld voor je rechteroog. Zo wordt er diepte gecreëerd. Dit principe wordt ook in de huidige vr brillen gebruikt.

De eerste simulatie van de werkelijkheid werd gedaan om piloten te trainen. De uitvinding heette de Link trainer en werd uitgevonden door Edwin Link. Dit was rond 1927. In een vluchtsimulator werden piloten klaargestoomd voor het echte werk. Hier werd in de Tweede Wereldoorlog gretig gebruik van gemaakt. Omdat er in korte tijd veel piloten klaar moesten zijn voor het gevecht.

Het panoramische gezicht, met diepgang en het simuleren van de werkelijkheid komt samen in virtual reality. Het is schrijver Stanley G. Weinbaum die het eerste met een dergelijk idee komt. In een boek heeft hij het over ´Pygmalion´s Spectacles´. In het verhaal heeft een professore een bril uitgebonden die een film creet waar de gebruiker de hoofdpersoon is. ´een film die alle zintuigen aanspreekt en waarbij je interactie kunt hebben met alle karakters. In plaats van jezelf te zien op een scherm, draait het verhaal om jou´. Dit idee van Weinbaum is een de eerst bekende publicatie met een dergelijk idee voor wat later een vr bril wordt.

In de jaren die volgen proberen verschillende personen en bedrijven het idee voor een vr bril werkelijk te maken. Enkele voorbeelden zijn: de Sensorama, de vr bril van Jaron Lanier van VPL, de Virtual Boy van Nintendo, de Cybermax, VFZ-1 en de iGlasses. Allemaal zonder succes, het laatste wapenfeit was van eind jaren 90. Jaron Lanier was wel diegenen die met de term ‘virtual reality’ kwam. Een term die sindsdien gebruikt wordt. Hoewel genoemde voorbeelden geen successen bleken te zijn, hebben ze virtual reality wel bekend gemaakt bij een breed publiek. Mede doordat de techniek niet ver genoeg was, is succes achterwege gebleven.  

De grote doorbraak was in 2012. Lucky Palmer besluit met zijn prototype vr bril een Kickstarter op te zetten. Zijn doel is om zijn vr bril in productie te laten gaan en hij heeft 250.000 dollar nodig. Dit bedrag had hij al binnen vier uur. Aan het einde van de campagne heeft hij 2,4 miljoen dollar opgehaald. Het werd daarmee een van de meest succesvolle Kickstarters ooit. In 2013 komt zijn vr bril op de markt, de Oculus Rift. Dit bleek zo populair, dat Facebook besloot om Oculus over te nemen voor een bedrag van 2 miljard dollar.

Sinds 2014 zijn andere techgiganten als Google, HTC, Samsung en Sony ook begonnen met de productie van vr brillen. Waarmee virtual reality ook bij het brede publiek populair is geworden. Ook is het nu betaalbaar en bij webshops als Bol.com en Coolblue makkelijk aan te schaffen.  

Gerelateerde hulpgidsen

Beste koptelefoon algemeen gebruik

Beste koptelefoon algemeen gebruik

Welke koptelefoon is het beste voor algemeen gebruik? Na het lezen van deze hulpgids weet jij wat de beste koptelefoons voor algemeen gebruik van nu zijn. Maar we bieden je ook hulp bij het zoeken naar welke hoofdtelefoon het beste bij jou past en waar je zoal op kunt...

Lees meer
Beste platenspeler (2021)

Beste platenspeler (2021)

De beste platenspeler (2021) - resultaat uit onderzoek  Deze hulpgids gaat over het vinden van de beste platenspeler. Het geeft je inzichten in hoe jij een platenspeler uit kunt zoeken die het beste bij je past. Met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zodat...

Lees meer