De beste platenspeler (2021) – resultaat uit onderzoek 

Deze hulpgids gaat over het vinden van de beste platenspeler. Het geeft je inzichten in hoe jij een platenspeler uit kunt zoeken die het beste bij je past. Met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zodat je niet onnodig betaalt voor elementen die je toch niet gebruikt. We geven je een indicatie van de vijf beste platenspelers van het moment. En geven aan waar je op kunt letten bij je zoektocht. Zodat je optimaal voorbereid en gericht op zoek kunt gaan.

De platenspeler (ook wel pick-up, grammofoonspeler of draaitafel) lijkt weer helemaal terug van weggeweest. Alhoewel hij gelukkig nooit helemaal weg was. Er zijn genoeg mensen die hun platen bewaard hebben en tegenwoordig worden de meeste albums ook weer op vinyl verkocht. De geluidskwaliteit van de platen is behoorlijk omhoog gegaan. Het assortiment van platenspelers is weer redelijk uitgebreid, ook hier zijn verbeteringen toegepast. Zo komt het studiogeluid zo je huiskamer in.

Inhoud hulpgids beste platenspeler

Top 5 beste platenspelers (2021)

Waar moet ik op letten bij het kopen van een platenspeler?

Volledig automatische platenspelers

Halfautomatische platenspelers

Volledig handbediende platenspelers

Afspeelmogelijkheden

Budgettips voor een goedkope platenspeler

Beste platenspeler onder de 100 euro

Hoe werkt een platenspeler?

 

Top 5 beste platenspelers (2021)

Sony PS-HX500
Sony bouwt al jaren geweldige audio-apparaten, die uitblinken in geluidskwaliteit. Ook het geluid van deze Sony-platenspeler is subliem, dankzij de Hi-Res audio die is ingebouwd. Met geluid in hoge resolutie hoor je meer diepte in je platen en is het geluid optimaal uitgebalanceerd. Veel beter dan bij bijvoorbeeld mp3’s en cd’s. Platen kunnen in 33 en in 45 rpm worden afgespeeld. Op een strakke, duurzame en stabiele platenspeler.

Daarnaast heeft de platenspeler een hele mooie en handige extra: een interne converter en usb-poort. Hiermee kun je elk aspect van je mooie platencollectie in hoge resolutie converteren naar je pc of laptop. Het programma waar je dit mee kunt doen, krijg je er gratis bij. Ook kun je delen uit de opname knippen of zelfs opsplitsen, zodat je losse nummers hebt. Zet de bestanden op je telefoon of ander soort audiospeler en je hebt waar dan ook de beschikking over je eigen muziek, in de fantastische hoge resolutie opnames. Die beter klinken dan mp3’s en Spotify. En het kost je ook nog eens geen data.

Bekijken/bestellen op Bol.com

Soundmaster NR545
De Soundmaster is meer dan alleen een platenspeler. Eigenlijk is het gewoon een alleskunner op het gebied van muziek. Hij speel namelijk nagenoeg elke vorm van muziek af, die je door de jaren heen kon kopen. Heb je dus nog ergens lp´s, cd´s of zelfs cassettebandjes liggen? De Soundmaster speelt ze af. Dat niet alleen, je kunt de muziek ook opnemen op een usb-stick. Dan kun je de opnames ook onderweg op bijvoorbeeld je telefoon beluisteren. Ook kun je de platenspeler gebruiken om te luisteren naar de radio. Er zit AM, FM en zelfs DAB+ op. Ook muziek vanaf je mobiel of laptop kun je afspelen, dankzij een Bluetooth-connectie.

Al die functionaliteiten zijn verpakt in een werkelijk schitterende buitenkant. Met een retro uitstraling die wat toevoegt aan elke kamer waar die staat. De Soundmaster heeft ingebouwde speakers, dus je hoeft hem niet nog aan te sluiten op een versterker en luidsprekers. Het geluid is warm en prima te noemen. Je moet niet de allerhoogste kwaliteit verwachten, maar het is ruim voldoende. En je kunt platen op drie verschillende snelheden afspelen. Al met al dus een hele uitgebreide en mooie platenspeler, voor een zeer interessante prijs. 

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

 

Rega Planar 1
Ben je op zoek naar een instapmodel van de hoogste kwaliteit, dan is de Rega Planar 1 zeker een aanrader. De Planar 1 is de meest gebruiksvriendelijke platenspeler die Rega op de markt heeft gezet tot nu toe. De toonarm is vooraf ingesteld en werkt met een druk op de knop. Bij het uitpakken van de doos volg je een aantal stappen en binnen een mum van tijd geniet van je favoriete platen. En dit is in een geweldige geluidskwaliteit.

Deze geluidskwaliteit komt voort uit een solide en goede basis, met een aantal uitstekende verbeteringen die op de nieuwste Planar 1 zijn toegepast. Zo is de toonarm verbeterd en heeft de platenspeler nu een 24 v geluidsarme motor. Hiermee komt het vinylgeluid heel goed tot zijn recht. Daarnaast ziet hij er ook nog eens geweldig en strak uit. Verkrijgbaar in het wit en in het zwart. Alles bij elkaar maakt van de Planar 1 een geweldige koop, niet voor niets heeft de platenspeler al menig prijzen in de wacht gesleept.  

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

 

Sony PS-LX310BT
Dit is de tweede Sony-platenspeler uit de lijst. Het verschil met de eerste is dat de PS-LX310BT wat minder uitgebreid is en daarmee ook een stukje goedkoper. Deze platenspeler focust zich op het afspelen van vinyl. En dat doet hij zeer fijn. Daarnaast is hij volledig automatisch, dus je hoeft alleen maar op ‘play’ te drukken. Als de plaat afgelopen is, keert de arm automatisch weer terug in de ruststand. Hierdoor beschadig je zowel de plaat, als de naald, niet onnodig. De platenspeler ziet er verder heel strak en goed uit, met een premium afwerking.

Wat verder heel handig is, is dat deze platenspeler wordt geleverd met een ingebouwde voorversterker en een Bluetooth-verbinding. Zo kun je je platen beluisteren met iedere willekeurige koptelefoon of speaker met Bluetooth. Natuurlijk kun je ook gewoon draden gebruiken, als je speakerset geen Bluetooth heeft. Wel krijg je bij aankoop van deze platenspeler er nog een gratis draadloze Bluetooth speaker bij. Zodat je als je je pakketje binnenkrijgt, binnen een mum van tijd kan beginnen met luisteren. 

Bekijken/bestellen bij Bol.com.

 

Denon DP-300F
De Denon DP-300F is een platenspeler met een goede prijs voor een uitstekende kwaliteit. De goede cartridge zorgt voor een gedetailleerd geluid. De behoorlijk stevige behuizing zorgt ervoor dat er minimale trillingen zijn, de prestaties zijn hierdoor optimaal. Als je niet zoveel verstand hebt van platenspelers en gewoon in goede kwaliteit muziek wilt luisteren, is de Denon een goede keuze. Hij werkt namelijk volledig automatisch. Leg een plaat op het plateau en het apparaat doet de rest. Ook na afloop wordt de toonarm automatisch weer in de houder gezet, zodat je plaat niet beschadigd raakt. 

Je kunt de platenspeler ook nog handmatig bedienen, zodat je de naald zelf op de plaat kunt zetten. Dit is handig als je maar een aantal liedjes van een album leuk vindt. Je bepaalt zo namelijk zelf welk liedje je luistert. Wil je je muziek nog meer volume of diepgang geven, dan kun je de platenspeler aansluiten op je geluidsinstallatie. De benodigde phono-equalizer is ingebouwd. 

Bekijken/bestellen op Bol.com.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een platenspeler?

Als je een platenspeler wilt kopen die het beste bij jouw behoeften past, is het belangrijk om het verschil in soorten platenspelers te weten. Je hebt namelijk drie verschillende soorten: volledig automatische, halfautomatische en volledig handbediende platenspelers.

Volledig automatische platenspelers

Hier hoef je alleen maar op een afspeelknopje te drukken. Uiteraard nadat je een plaat op het plateau hebt gelegd. De arm met de naald gaat automatisch naar en op je plaat en speelt hem af. Na afloop gaat de arm weet automatisch terug naar de ruststand. Zo heb je de minste kans op onnodige beschadigingen. Een automatische platenspeler heeft de minste opties voor het afspelen van je plaat. Het is de beste keuze als je voor het eerst een platenspeler aanschaft, je er niet zoveel verstand van hebt en/of gewoon een zo makkelijk mogelijk te bedienen apparaat wilt.

Halfautomatische platenspelers

Bij dit type platenspelers leg je je vinylplaat op het plateau. Vervolgens druk je op de knop om het plateau te laten draaien. Je zet daarna zelf de naald op de plaat. Als de plaat is afgelopen gaat de naald vanzelf weer terug naar de ruststand. Het voordeel van dit type is dat je zelf kunt bepalen waar op de plaat je begint met luisteren. En je kunt de naald niet vergeten weer terug te zetten, dit gaat vanzelf.
 

Volledig handbediende platenspelers

Bij dit type platenspeler doe je alles zelf. Het starten en stoppen van het plateau, de plaat erop leggen en het plaatsen en terugzetten van de naald. Zo kun je alles zelf bepalen. Nadeel is dat er vergeten kan worden om de naald van de draaiende plaat af te halen, als de plaat al is afgelopen. Zo beschadigen de naald en de plaat onnodig. Voordeel van een handbediende platenspeler is dat er minder snel iets kapot gaat. Er zijn namelijk minder technieken nodig om de plaat af te spelen. Gaat er onverhoopt wel iets kapot, dan hoef je vaak maar een specifiek onderdeel te vervangen. Niet het hele mechanisme. Dit is sneller en goedkoper.   

Afspeelmogelijkheden

Het is goed om van tevoren helder te hebben hoe je je lp’s wilt beluisteren. Het geluid dat een platenspeler produceert is namelijk nauwelijks waarneembaar met je oren. Wil je dat het geluid van de platenspeler zelf af komt, koop dan een platenspeler met ingebouwde speakers. Dan wordt het geluid intern versterkt en via de speakers omgezet in goed geluid. Wil je je platen afspelen met je eigen speakerset, zorg er dan voor dat je platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft. Heeft je platenspeler dat niet, dan is er nog geen paniek. Je kunt namelijk ook losse voorversterkers kopen, houdt hier dus wel rekening mee. 

Een aantal moderne platenspelers beschikt (ook) over een Bluetooth-verbinding. Hiermee kun je je platenspeler via Bluetooth verbinden met een soundbar, box of koptelefoon. Zo kun je draadloos genieten van je platen, in elke gewenste kamer.

Budgettips voor een goedkope platenspeler

Een platenspeler herbergt veel verschillende onderdelen die onderling allemaal kunnen verschillen in kwaliteit. Hierdoor is het mogelijk dat de goedkope platenspelers 50 euro kosten en de duurste tot wel 4000 euro of meer gaan. De dure exemplaren bevatten dan wel de premium materialen, waardoor je een platenspeler koopt die een leven lang meegaat (en vaak wel langer).

De allergoedkoopste mogelijkheid voor een platenspeler is om in je persoonlijke kring te vragen of iemand nog eentje op zolder heeft staan. Er zijn heel wat mensen die hun platenspeler bewaard hebben, misschien kun je die overnemen. Een andere optie is om tweedehands bij een onbekende te kopen. Voor beide opties geldt dat het zeer aan te raden is om voor gebruik eerst te checken hoe het met de naald van de platenspeler gesteld is. Als de platenspeler al gebruikt is, kan het zijn dat de naald op is en je hem moet vervangen. Anders beschadig je je lp’s.

Beste platenspeler onder de 100 euro

Wil je verzekerd zijn van een goede naald, dan is het beter om je platenspeler nieuw te kopen. Voordat je dit gaat doen, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waar je hem voor gaat gebruiken en hoe vaak je ongeveer van plan bent om een plaatje te draaien. Ga je de platenspeler niet vaak gebruiken en gebruik je hem voornamelijk als decorstuk, kijk dan vooral naar hoe hij eruit ziet. Het is dan ook niet per se nodig om de allerduurste te kopen, waar alles op en aan zit. Kijk bij de reviews van de platenspeler wat de ervaringen van andere mensen zijn. Dit geeft je al wel een indicatie over de kwaliteit.  

Een aantal tips voor een platenspeler onder de 100 euro:

Hoe werkt een platenspeler?

Een platenspeler is een apparaat waar je muziek mee af kunt spelen. In het bijzonder gaat het dan om langspeelplaten (lp’s). Lp’s zijn gemaakt van vinyl en bevatten kleine groeven die bewust zijn aangebracht op basis van geluidsgolven. Een platenspeler is een behoorlijk ingenieus apparaat en zet deze groeven om in een elektrisch signaal. Een versterker zet dit signaal om in waarneembaar geluid. Om muziek uit een vinylplaat te halen, bestaat een platenspeler uit zo’n 250 verschillende onderdelen. Dit kun je ongeveer verdelen in drie belangrijke groepen: de arm, het element en het plateau.

De arm
De arm is de connectie tussen het element het plateau. Dankzij de arm wordt de naald van het element op het vinyl gezet (al dan niet automatisch).

Het element
Het element is zowel het belangrijkste, als meest kwestbare onderdeel van een platenspeler. Hierin zit namelijk de naald. De naald ‘leest’ het vinyl en zit dit om in elekronsche signalen. Hier wordt het gewenste geluid mee gemaakt. Dit gebeurt door de trillingen die de naald oppikt door in en langs de groeven van het vinyl te gaan. Door gebruik slijt de naald, het gebruikte materiaal van de naald bepaalt hoe snel dit gaat. Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld vooral gebruik gemaakt van diamant, omdat dit lang meegaat (rond 2000 luisteruren). 

Een element vervang je in het geheel en kun je los kopen. Je kunt het zien als een soort cartridge van je printer. Zodra de inkt op is, vervang je hem met een nieuwe cartridge. Ditzelfde geldt voor een element. Elementen zijn echter wel een behoorlijk stuk duurder. De premium elementen kosten zo rond de 1000 euro. Houdt hier dus ook rekening mee als je tweedehands wilt kopen en er wordt je gezet dat je de naald moet vervangen.

Het plateau
Het plateau is het onderdeel met de ronde schijf, waar je de vinylplaat oplegt. Een motortje zorgt ervoor dat het plateau ronddraait en de naald langs de groeven van het vinyl gaat.

Gerelateerde hulpgidsen

Beste koptelefoon algemeen gebruik

Beste koptelefoon algemeen gebruik

Welke koptelefoon is het beste voor algemeen gebruik? Na het lezen van deze hulpgids weet jij wat de beste koptelefoons voor algemeen gebruik van nu zijn. Maar we bieden je ook hulp bij het zoeken naar welke hoofdtelefoon het beste bij jou past en waar je zoal op kunt...

Lees meer
De beste vr bril (2020)

De beste vr bril (2020)

Wat is de beste vr bril (2020)? – resultaat uit onderzoek   Virtual reality is populair. Niet gek, want het is een unieke ervaring. Het brengt een extra dimensie aan het spelen van games of het bekijken van video’s. Dankzij virtual reality lijkt het alsof je in de...

Lees meer